Connection has lost...
Ben je millennial? Bezoek The ME Company
Coaching voor werkgevers van 20- en 30ers

Blog: Hoe vind je kwaliteit in coachland?


Onlangs zond Rambam het programma ‘Heel Holland coacht’ uit. Aanleiding was het aantal coaches dat vervijfvoudigd is in het afgelopen jaar en dat slechts tien procent daarvan is aangesloten bij een beroepsvereniging. De programmamakers waren benieuwd naar de kwaliteit van al die nieuwe coaches. Nou, ik ook!

Gemiste pr-kans of juist niet?


Hoewel ik eerst dacht, wat jammer dat ik hier niet voor gevraagd ben, dat zou toch even mooie PR zijn. Kwam al snel de opluchting dat ik niet voorkwam in het rijtje in beeld gebrachte coaches. Met schaamrood op de kaken heb ik gekeken naar wat zogenoemde collega-coaches presteerden. Of beter gezegd, niet presteerden. Vragen die bij een therapeut of psychiater thuishoren, werden rustig aangenomen als coachvraag, bijvoorbeeld over suïcidale gedachten. Of denk aan coaches die meer zelf aan het woord waren dan de klant (en na afloop ook nog een stevige vergoeding durven te vragen). Coaches die hun opleiding nog niet hadden afgerond maar zich al wel coach durven te noemen (leve de onbeschermde titel). Het ging maar door. En hoewel de bewijsvoering voor deze ‘minder bekwame’ coaches in het programma niet bijzonder dik was, schaamde ik me meer en meer voor mijn beroepsgroep. De aflevering sloot af met één van de Rambam-makers die zich met succes had ingeschreven als coach bij de Kamer van Koophandel. Wat een ramp!

Het onderscheid tussen coachen met kwaliteit en schorriemorrie


Onmiddellijk diende zich het vraagstuk bij me aan hoe ik me als kwalitatief goede coach van dit ‘schorriemorrie’ kan onderscheiden?

 1.     Ik laat nu nòg duidelijker op mijn website zien dat ik wèl ben ingeschreven bij de landelijke beroepsvereniging als Erkend Coach, dat ik kwaliteitseisen stel aan de coaches van The ME Company en dat wij wèl ons vak bijhouden door aan scholing en intervisie te doen. Een professionele coach heeft een geaccrediteerde (post)Hbo-opleiding vind ik (coachen is een vak, geen hobby).

2.     Ik licht coachklanten voor over hoe ze het kaf van het koren kunnen scheiden. Maar ook hoe ikzelf omga met het grijze gebied tussen coaching en therapie. Coaching is praktischer, ik werk met tussentijdse opdrachten, ik zie een klant veel minder en ga minder op zoek naar, gechargeerd gezegd, de oorzaken uit je jeugd voor een probleem. Bovendien brand ik me niet aan angststoornissen of andere diagnoses. Een burn-out hoort bijvoorbeeld niet bij mij thuis. Het voorkomen van een burn-out of traject erna kan weer wel.

3.     Ik coach door altijd één stap achter de klant te lopen, coaching from one step behind. Dat betekent dat de klant expert van zijn leven is en niet ik. Ik weet niet wat de beste oplossing is voor zijn probleem. Mijn eigen oplossingen doen er niet toe, die werken voor mij. Ik praat dan ook liever niet over mezelf en mijn ervaringen. Hooguit als het de klant helpt in het vinden van een oplossing en de veiligheid vergroot. Ik denk wel mee, ik spiegel, confronteer, stel vragen, ik luister op mijn allerbest. Ik wil daarom geen adviezen geven, hooguit suggesties op aanvraag.

Maar naast deze kwaliteitseisen is het allerbelangrijkste een authentieke nieuwsgierigheid naar de ander. Ik kan er niks aan doen, maar ik vind de levens van anderen zo bijzonder interessant! Door van elke klant een beetje te houden kan ik het positieve bij de ander zien en waarderen. De goede intenties naar voren halen. Dat is goud in een traject. De kritische stem van degene kan dan milder worden en er ontstaat zelfcompassie. Zalig om daar getuige van te mogen zijn!

En het grootste voordeel voor mezelf…


Het voordeel van deze Rambam is dat ik met hernieuwd zelfvertrouwen mijn coachklanten tegemoet treedt. Wanneer ik nu gedachten als ‘doe ik het wel goed genoeg, kan ik dit wel, had ik het beter kunnen doen?’ krijg. Denk ik nu: ‘Jazeker, ben ik na 8 jaar coachen, na het begeleiden van ruim 500 millennials en het bijhouden van mijn vak goed genoeg!’ Ik durf me nog meer een goede coach te noemen!

Bovendien ben ik een enthousiaste ondernemer. Ik vind het heerlijk om te coachen èn om te ondernemen! De ideale combinatie in dit domein.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laten we vrijblijvend kennismaken!


Warning: include(/home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/../includes/include.instagram.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/page_binnenpagina-blog-item.php on line 200

Warning: include(): Failed opening '/home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/../includes/include.instagram.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php72/lib/php') in /home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/page_binnenpagina-blog-item.php on line 200