Connection has lost...
Ben je millennial? Bezoek The ME Company
Coaching voor werkgevers van 20- en 30ers

Blog: Het Check en Waarderings-gesprek. Tips om ‘s nachts niet meer te piekeren


Geschreven door: Manou van Eerten

Dertigers gaan vaak gebukt onder keuzestress, omdat ze zoveel tegelijk willen. Daarbij willen ze graag voldoen aan de verwachtingen van hun omgeving, waardoor ze veel sociale druk ervaren over wat wenselijk en acceptabel is. Het helpt daarbij als je een beetje zelfkennis hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat degenen die zichzelf kennen minder last hebben van keuzestress. Je kan dan beter weerstand bieden tegen de druk van buiten om een ‘perfect’ leven te leiden. Dat wil ik ook, hoor ik je denken. Maar hoe doe je dat, je zelfkennis vergroten?

1. Echte aandacht voor je verhaal


Wanneer je veel stress ervaart en ’s nachts ligt te piekeren zoals ik in mijn vorige blog beschreef, dan kan het helpen om echte aandacht te geven aan de gedachten die je wakker houden. Dat betekent niet over problemen heen praten (ja hoor, het gaat prima), van onderwerp veranderen (goed, maar vertel, hoe is het met jou?) of iets bagatelliseren (ach, eigenlijk is het een luxeprobleem). Tegen onszelf en in gesprek met anderen. Het betekent wél: stilstaan bij je probleem en praten over je keuzedilemma’s.

Zo heb ik in mijn coachpraktijk gemerkt dat enkel luisteren naar wat op iemands hart ligt al voldoende kan zijn. Een vermoeid gezicht zie ik dan rustiger worden. Ik zeg dan zelden iets terug.

2. Je kwetsbaarheid laten zien, maakt menselijk


Helaas is aandacht schaars. Niet iedereen gelooft me als ik aandacht ‘aanbied’. Alsof ze twijfelen aan mijn oprechte interesse. Soms moet ik een aantal keer doorvragen, voordat iemand gelooft dat ik écht wil weten wat er speelt. Soms zie ik achterdocht. Wat zal ik doen als ik erachter kom dat je doodsbang bent? Zal ik je veroordelen, uitlachen, laten vallen? Ik moet dan laten zien dat ik betrouwbaar ben, niet oordeel. Sterker nog, dat het vrij normaal is.

Waar je tegenaan loopt is je eigen kwetsbaarheid. Je schaamt je dat je niet succesvol of perfect bent. Terwijl daar juist je zelfacceptatie zit. ‘Bezielde mensen’ noemt hoogleraar Brené Brown (De kracht van Kwetsbaarheid, 18 miljoen views op Ted) mensen die hun kwetsbaarheid durven te omarmen.

3. Managers kunnen dertigers helpen ontstressen


Als leidinggevende van millennials helpt het om af en toe te checken hoe het met de dertiger en diens (keuze)stress gaat. Ik noem dat het Check- en Waarderingsgesprek.

Neem daarom: (1) regelmatig tijd voor de vele keuzes, verwachtingen en stress van de dertiger, (2) door te luisteren met, (3) oprechte aandacht en, (4) empathie.

Je zult al snel ontdekken dat het de dertiger helpt bij kwesties als werk-privébalans en het diens arbeidsplezier vergroot. En dat laatste is belangrijk om de dertiger te laten merken dat dit de ‘perfecte’ baan is!

Loop niet voor me ik zal niet volgen
Loop niet achter me ik zal niet leiden
Loop naast me als een vriend

- Albert Camus -
"Bij The ME Company helpen we 20- en 30ers met vragen over hun loopbaan en het dertigersdilemma. Samen met jou onderzoeken we hoe je keuzes kan leren maken die je ècht wilt. Heb je vragen over loopbaancoaching of het dertigersdilemma? Ik denk graag met je mee!"

Manou van Eerten

manou@mecompany.nu - 06 2474 6269

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laten we vrijblijvend kennismaken!


Warning: include(/home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/../includes/include.instagram.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/page_binnenpagina-blog-item.php on line 200

Warning: include(): Failed opening '/home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/../includes/include.instagram.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php72/lib/php') in /home/meloopnl/domains/we.mecompany.nu/public_html/routes/pages/page_binnenpagina-blog-item.php on line 200